Vad är en fastighetsmäklare?

Många har ofta en bild av att fastighetsmäklare är överrösta i pengar och tar en stor del av vinsten som säljaren gör men så är inte alltid fallet. En fastighetsmäklare får betalt via mäklararvode som säljaren får stå för. Säljaren av en fastighet betalar alltså mäklaren ett mäklararvode i utbyte mot de tjänster mäklaren utför för säljaren. Arvodet består i flesta fall av en procentuell avgift av själva försäljningspriset eller som i en del fall, ett fast pris. Mäklararvodet kan variera men brukar normalt ligga på cirka 3 till 5 procent av fastighetens försäljningspris.

Skillnaderna på mäklararvodet ligger även i vart någonstans i landet den här försäljningen äger rum. En försäljning i Stockholm är en sak men ute på den norrländska landsbygden kan arvodet röra sig om något helt annat. Något som kanske inte alla känner till är att mäklarens arvode är förhandlingsbart. Som säljare ska man därför ta in offerter från flera olika mäklare för att se vilken av dem som ger bäst pris samt verkar vara mest förtroendeingivande. En stor fördel är till exempel ifall den valda mäklaren har tidigare erfarenheter av att sälja objekt i samma område. En annan bra sak att känna till som säljare är att när reavinstskatten beräknas är mäklararvodet avdragsgillt mot försäljningspriset.

En fastighetsmäklares lön handlar därmed främst och i en del fall bara om provision. Mäklaren får provision på det som säljs och hur mycket de får beror helt enkelt på vad objektet hamnar på för slutpris samt hur stor vinst säljaren gjorde. I en del fall får mäklaren först ett fast pris på omkring 20-30 000 kronor genom mäklararvodet och sedan omkring tre till fem procent av vinsten. Om ett objekt däremot inte säljs för så mycket blir därmed inte lönen särskilt stor för mäklaren vilket kan vara lite frustrerande.