Tips vid köksrenovering

Varje gammalt kök har sin alldeles egen karaktäristiska stil och ofta så är det som är lite udda eller unikt som är det mest intressanta. I ett gammalt kök har ägaren genom åren ofta tillfört nya funktioner och du bör därför inte strikt utgå från det som är tidstypiskt i din strävan att skapa ett idealkök. Att ersätta allt som inte är tidsenligt och ersätta det med nytillverkat i gammal stil är inte alltid den bästa lösningen.

Förstora köket

Många vill förstora sitt kök och gärna lägga det i anslutning till vardagsrummet, men ett köks placering i hemmet är dock tidstypisk precis som snickerierna eller byggnadsstilen. Att flytta ett kök kan därför bryta mot stilen i huset.

Ett kök från början av 1900-talet var ofta liten men det var samtidigt väldigt välplanerat. Allt som behövs när du arbetar i köket finns ofta på ett par stegs avstånd. Även om det kan vara kul med sällskap när du lagar mat så är det speciellt skönt att kunna stänga dörren om du inte är den mest organiserade i köket, istället för att ha en öppen planlösning. När ett kök görs större så blir avstånden längre och även om ett par extra meter mellan spisen och kylskåpet kan tyckas som litet kan det bli en hel del extra steg under en dag.

Bor du i lägenhet finns det en hel del andra aspekter som du bör fundera på om du tänker göra köket större. Ljuden som i ett kök är ofta mer störande än i ljud från övriga rum, och transporteras lätt i ett hyreshus. Grannarna kanske inte blir så glada om diskmaskinen går sent på kvällen och stör deras sömn.

Flytta köket

I vissa fall rekommenderas det dock att du flyttar köket. I gamla kök som byggdes när järnspisen användes och innan elspisen kom finns det ofta väldigt begränsade köksfunktioner och förvaringsutrymme. Om köket det är mycket begränsat kan det vara bättre att placera ett kök med moderna funktioner på ett annat ställe i hemmet, och göra om det gamla köket till ett annat utrymme.