Ska du lägga nytt golv själv?

Att lägga ett nytt golv i ett rum ger onekligen ett lyft åt hela rummet. Det är också ett jobb som du i de allra flesta fall kan göra själv. Det krävs en viss noggrannhet, men det är egentligen inte svårt. Dock, om du funderar på att lägga in äkta parkett (det vill säga. parkett av massivt trä) eller ett trägolv av massiva bräder bör du nog vara ganska händig. Beroende på vad det är för underlag du har på golvet finns det några saker att tänka på.

Lagra i rummet

De allra flesta golvmaterial som innehåller trä bör lagras några dagar i det rum där de skall monteras. Trä sväller eller krymper på grund av temperatur och fuktighet i omgivningen. Genom att lagra bräderna några dagar på där de ska läggas får de den storlek de skall ha i framtiden.

Underlag

Det svåraste underlaget är nog betongplatta. Det finns i de flesta hus som har källarvåning. Om du utgår från att golvet inte har någon ytbeläggning är proceduren ungefär så här:

  • Se till att golvet är jämt, och spackla bort eventuella ojämnheter
  • Lägg därefter ut en fuktskyddsmatta. Notera att detta är ett måste, i alla fall i ett källarplan. Förvisso kan betonggolvet verka vara helt torrt, men det kommer alltid upp fukt ur betonggolv. Att du inte ser några tecken på fukt beror på att fukten ventileras bort på ett öppet betonggolv. Fuktskyddet har förberedda kanaler som ventilerar bort fukt.
  • Lägg på stegljudsisolering om det inte finns i det golv du valt. Många laminatgolv har ett slags skum på baksidan för dämpning av stegljud.
  • Många tidigare underlag kan du faktiskt låta ligga kvar. Ett exempel kan vara linoleumgolv eller vinylgolv som inte uppvisar några fuktskador. De är ofta besvärliga att ta bort, och fungerar bra som underlag.

Oberoende av underlag och metod så kommer det nya golvet att bli högre än det gamla. Kontrollera att den nya golvhöjden fungerar med trösklar.

Lister

För att få ett vettigt resultat måste du ta bort alla lister rummet. Det kan dessutom vara ett bra tillfälle att måla om dem. Märk upp listerna så att de kan monteras tillbaka på samma plats. Många golvmaterial, till exempel. laminatgolv skall inte gå ända in till väggen, utan ha rörelseutrymme. Om du har väldigt smala golvlister kan det vara idé att köpa nya, tjockare golvlister.