Duntäcken av hög kvalitet

Att välja rätt täcke kan vara ganska svårt, mängden dun är något som påverkar täckets egenskaper. I de flesta duntäcken består fyllningen av en blandning av dun och fjäder. Ju mer dun, desto högre är kvaliteten på täcket. Dun har egenskapen att nästan inte väga något samtidigt som det kan absorbera en hel del fukt, vilket gör att under ett duntäcke håller du dig torr under natten. Dunets kvalitet kan skifta en hel del och de vanligaste arterna som får släppa till dun är ankor och gäss. Gåsdun anses i allmänhet vara det bästa materialet till duntäcken och kuddar.

Nya material

Utvecklingen av sängkläder skiljer sig inte från annan utveckling utan det kommer nya material och tekniker allt eftersom. Det är tyget i duntäcken som utvecklas för att kunna andas och föra bort fukt från kroppen under natten. En butik som vet allt om det här är The White Plot, en internetbutik som är öppen dygnet runt. De har tagit fram en egen kollektion sängkläder som de har designat och som sedan tillverkas i Europa, närproducerat alltså. Här står tygerna i fokus, tyget i ett duntäcke av hög kvalitet ska släppa igenom så mycket fukt som möjligt utan att släppa ut dun.

Andelen dun minst 60 procent

Dunet kommer i de flesta fall från industrislaktad fågel men kan även komma från sjöfågel som and och ejder. För att få kallas duntäcke måste andelen dun i fyllningen vara högre än 60 procent. I exklusiva duntäcken kan andelen dun vara 90 procent och ibland lite högre än det. Det andra materialet i fyllningen är oftast fjäder som har högre bärighet än dun och hjälper duntäcket att bli pösigt och inte falla ihop. I det sammanhanget är det inte bara dunets kvalitet som avgör hela täckets kvalitet utan konstruktionen är även den viktig så att fyllningen är jämt fördelad mellan täckets sektioner.